Detoks Nedir? Kilo Verme Sürecine Katkıları Nelerdir?

Detoks, vücudun toksinlerden arınmasını, direnç kilonun kırılmasını ve vücudun ödem atmasını sağlayan bir diyet yöntemidir. Hızlı bir şekilde ödem atabilmek ve yağ yakabilmek için uygulanan detoks programının 3 ila 7 gün arasında sonlandırılması önerilmektedir. Toksinlerin vücuttan atılması ve ödem atmak amacıyla hazırlanan detoks listeleri, Diyetisyen Mehtap Yakut tarafından tamamen kişiye özel listelerle yürütülmektedir. Detoks sürecinde kişinin direnç kilosundaysa direnç kilosunu kırması, ödem atması ve özellikle uzun bir zayıflama sürecinin başındaysa hızlıca ödem atarak motivasyonunun artması amaçlanmaktadır.

Detoks Nasıl Yapılmalıdır?

Vücudun toksinlerden arındırılması için uygulanan detoks programı ile yağlı ve şekerli gıdaların yanı sıra sindirimi zor olan et ve işlenmiş gıdaların tüketiminin de sınırlandırılması gereklidir. Çay ve kahve başta olmak üzere kafein içeren içeceklerden uzaklaşmak ise çok önemlidir. Süreç içerisinde sağlık açısından fayda sağlayacak besinlere ve su tüketimine odaklanmak kişinin toksinlerden arınmasına yardımcı olacaktır. Detoks programı kişinin sağlık durumu başta olmak üzere kullandığı ilaçlar ve özel durumları (hamilelik, emzirme vb. durumlar) dikkate alınarak hazırlanmaktadır. Diyetisyen Mehtap Yakut tarafından yürütülen detoks süreci aşağıdaki adımlar eşliğinde ilerlemektedir; Danışanın sağlık öyküsü ve yaşam tarzı hakkında bilgi alınır, Su tüketimi ve taze meyve sebze tüketimini arttıracak öğünler planlanır, Danışanın yaşına ve vücut kitle indeksine uygun şekilde yağ yakımını hızlandıracak içecek tarifleri hazırlanır, Alkol, sigara ve rafine şekerden uzak durulması özellikle not edilerek danışanın takibi sağlanır.

Mehtap Yakut Detoks Sürecini Nasıl Yönetir?

Mehtap Yakut detoks sürecini yönetirken; kişinin yaşam tarzına ve sağlık koşullarına uygun bir program hazırlamaya özen göstermektedir. Süreç boyunca vücudun toksinlerden temizlenmesi ve kişinin hızlı bir şekilde sağlıklı kilo vermesi amaçlanmaktadır. Mehtap Yakut, kilo vermeyi sağlayan bir program hazırlamanın yanı sıra süreç boyunca bilgi birikimi ve tecrübelerini de aktarmakta, bu sayede sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesini amaçlamaktadır.

Detoks Yapmak Sağlık Açısından Güvenli Midir?

Detoks programı uygulamak vücudun belirli aralıklarla dinlenmesi ve toksinlerinden arınmasını sağladığı için sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Tamamen kişiye özel hazırlanan programlar ile kişinin ödem atması, direnç kilosunu kırması veya tatil gibi özel dönemler sonrasında aldığı kiloları hızlı bir şekilde vermesi sağlanırken vücuttaki zararlı maddelerinde vücuttan atılması sağlanmaktadır.

Detoks Ne Zaman Yapılmalıdır?

Özellikle mevsim geçişlerinde ve yoğun stres dönemlerinde detoks yapılması önerilmektedir: Bunun yanı sıra kabızlık, baş ağrısı ve kronik yorgunluk semptomları ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayan kişilerin bir uzman eşliğinde ödem attıran detoks tarifleri uygulamaları da faydalı olacaktır. Ödem attıran detoks uygulamaları 3, 5 veya maksimum 7 gün uygulanmalıdır. 3 günden fazla yapılan detoks programları ağır ve zorlayıcı olabileceğinden kişiye uygun sağlık açısından zorlamayacak programlar hazırlanması oldukça önemlidir.

Detoksu Kimler Yapabilir?

Ağır stres altında olan ve yoğun çalışan, kabızlık, sindirim ve baş ağrısı sorunlarıyla baş etmek durumunda kalan kişiler sıvı detoks programı uygulaması yapabilir. Doğru bir diyet listesi ile yeterli mineral, vitamin ve takviyelerin alındığı ve mutlaka sıvı alımının desteklendiği bir süreç ile rahatsızlık hisseden kişilerin fayda sağlaması hedeflenmektedir. Sıvı detoks programı uygulamaları özellikle bağırsakla ilgili sorun yaşayan ve karın bölgesinde şişkinlik sorunu olan kişiler içinde etkili olacaktır.

Detoks Ne Kadar Sürdürülmelidir?

Sağlık açısından da önemli bir işlevi olan online detoks programı kişiye göre belirlenmeli ve en fazla 7 gün içerisinde sonlandırılmalıdır. 3 günden fazla sürdürülen detokslar sağlık açısından tehlikeli olabilmektedir. Kişinin sağlık durumu ve özel durumları göz önünde bulundurularak karar verilmesi ise sağlıklı sonuçlar alabilmek adına çok önemlidir.

Detoks Programı Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Detoks programı uygulamaları yapılırken dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Bu detaylar sağlık açısından ve kişinin etkili sonuçlar alabilmesi açısından da oldukça önemlidir. Süreç içerisinde özen gösterilmesi gereken adımlar ise şu şekilde belirtilebilmektedir; Kahve, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, Detoks yaparken ağrı kesici ve gaz giderici ilaçlar kullanılmaması, Bedensel aktivite yapmayı ihmal etmemek, 3 öğün diyet listesinde belirtildiği şekilde beslenilmesi, Gün içerisinde en az 3 litre su tüketilmesi, Ara öğünlerin atlanmaması, Vücudun toksinlerden arındırılması adına detoks programı uygulamaları yapılırken kurallara uyum sağlamaya dikkat edilmelidir.

Detoks Suyu Nasıl Hazırlanmalıdır?

Kişiye özel uygulanabilecek olan tarifler arasında maydanoz, limon, nane, yeşil elma gibi antioksidan özellikleri bulunan sebze ve meyvelerin su ile karıştırılıp meyve sıkacağı veya robot yardımıyla sıvı detoks haline getirilmesi hedeflenmektedir. Hazırlanan suyun taze meyve ve sebzeler kullanılarak oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Detoks suyunun hemen tüketilmesi fayda sağlarken bekletilmesi halinde ise sebze ve meyvelerin içerisindeki vitaminler suya karışarak fayda sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Özenli bir beslenme düzeninin yanı sıra vücudun arınmasını sağlayan detoks süreci hakkında bilgi sahibi olabilmek etkili sonuçlar alabilmek adına oldukça önemlidir. Detoks süreci hakkında sıkça sorulan sorular ise şu şekildedir;

Detoks Sonrasında Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Detoks sonrasında beslenme düzenine özen göstermek gerekir. Hafif ve sıvı ağırlıklı bir şekilde ilerletilmesi gereken beslenme düzeni sayesinde vücudun duruma adapte olabilmesi hedeflenmektedir. Kuru baklagillerin ve tam buğday unu, çavdar unu gibi çeşitli un seçenekleri hazırlanan yemeklerin tüketilmesi sağlıklı bir beslenme sürecine geçiş yapabilmek adına uygun olacaktır.

Detoks Kimler tarafından Yapılmamalıdır?

Detoks programı uygulanmaması gereken özel durumlar şunlardır; Emziren anneler, Hamile kadınlar, Şeker hastaları, MS hastalığı olanlar, Mide ameliyatı geçirmiş kişiler, Tansiyon hastaları, Kanser hastaları, Organ yetmezliği olan kişiler.

Göbek Eriten Detoks Suyu Nasıl Yapılır?

1 litre ılık su içerisine yeşil elma dilimleri, tarçın, birkaç dilim zencefil, salatalık ve nane yaprakları eklenerek bekletilmesi halinde göber eriten sıvı detoks elde edilebilir.

Detoks en fazla kaç gün yapılır?

Detoks programı en fazla 3-7 gün arasında yapılmalıdır. Sürecin kişiye özel olarak belirlenmesi çok önemlidir. Detoks Programı ile Ödem Atmak Mümkün müdür? Detoks programı ile normalden çok daha hızlı bir şekilde ödem atmak ve vücudu toksinlerden arındırmak mümkündür.