Lipödem Nedir?

Lipödem, vücudun özellikle bacak ve kalça bölgesinde görülen; bazen ise kolun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen yağ birikimi ile karakterize bir rahatsızlıktır. Genellikle kadınlarda görülür ve genetik bir yatkınlığın söz konusu olduğu bilinir.

Yağ dokusunun normalden farklı bir şekilde dağıldığı, genellikle simetrik şekilde iki taraflı olarak ortaya çıkan ve ağrı, morarma ve hassasiyetle birlikte kendini gösteren bir durumdur. Bunlara ek olarak selülit ve benzeri görünüm ve cilt altı yağ birikimiyle de kişileri rahatsız eder. Tedavi yöntemleri arasında diyet, egzersiz ve kompresyon tedavisi ve bazı durumlarda ise cerrahi müdahale seçenekleri bulunur.  

Dyt. Mehtap Yakut lipödem hastalarının beslenme alışkanlıklarını düzenlemekte ve kilo yönetiminde yardımcı olmaktadır. Beslenme planlarını kişiye özel hazırlaması sebebiyle bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda program değişiklikleri yapabilmektedir. Kişinin sağlıklı ve hızlı kilo vermesi için düşük sodyum, anti-inflamatuar ve dengeli beslenme uygulamaları ile süreci yakından takip etmektedir.

Lipödem Neden Olur? 

Lipödem, genellikle hormonal veya genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur. Dyt. Mehtap Yakut lipödemin nedenlerini anlayarak ve etkili bir beslenme planı geliştirerek doğru tedavi yöntemleri için çalışmalar yürütmektedir. Lipödeme sebep olabilecek etkenler ise şu şekilde belirtilebilir; 

  • Hormonal değişiklikler ve özellikle östrojenin artışı ile oluşan dengesizliklerin yanı sıra ergenlik dönemi, hamilelik ve menopoz gibi farklı süreçlerle ilişkilidir, 
  • Lipödem sıklıkla ailevi bir geçmişe sahiptir ve genetik faktörler bu hastalığın gelişiminde önemli rol oynamaktadır,  
  • Damar ve lenf sistemi ile ilgili sorunlar. Lipödem bazen damar ve lenf sisteminin etkilenmesiyle ilişkili olarak da kabul edilebilir.  
  • Metabolizma ve vücut kompozisyonuyla ilgili bazı faktörler de lipödemin gelişiminde etkili olabilir.  

Dyt. Mehtap Yakut bu duruma yol açan nedenleri göz önünde bulundurarak, bireylerin lipödem yönetimi için kişiye özel beslenme stratejileri ve yaşam tarzı değişiklikleri geliştiirmektedir.

Lipödem Belirtileri Nelerdir? 

Lipödem, bacaklarda ve kollarda yağ birikimi ile bağdaştırılan bir durumdur. Lipödem belirtileri ise şu şekilde belirtilebilir; 

  1. Genellikle bacaklar ve kollarda, vücut yağının simetrik bir şekilde birikmesi ve simetrik yağ birikimi olması,
  2. Yağlı bölgelerde ağrı, hassasiyet ve morarmalar olması,
  3. Bacaklarda şişkinlik,
  4. Cilt altında küçük yağ bezeleri ve topakların oluşması,
  5. Yağ birikiminin genellikle kilo alımı ile orantısız artış göstermesi,

Genellikle hormonal değişikliklerle ilişkili olan lipödem kadınlarda çok daha yaygın bir şekilde gözlemlenebilir. Belirtilerin kişiler üzerinde farklı şekillerde görülmesi ise mümkündür. Dyt. Mehtap Yakut sürecin doğru yönetilmesi adına kişiye özel beslenme programları hazırlamaktadır.  

Lipödem Nasıl Anlaşılır? 

Lipödem, Dyt. Mehtap Yakut tarafından detaylı bir değerlendirme yapıldıktan sonra anlaşılabilir. İnceleme esnasında hastanın semptomları değerlendirilmekte ve cilt altında oluşan simetrik yağ birikimi, hassasiyet gibi belirtiler dikkate alınmaktadır.

Semptomlar alındıktan ve beslenme ile ilgili bilgiler toplandıktan sonra uygun diyet ve beslenme şekli önerileri ile danışan desteklenmektedir.

Lipödemde Kilo Vermek İçin Nelere Dikkat Etmek Gereklidir? 

Genellikle zor bir süreç olarak görülen lipödemde zayıflama sürecinde yağ birikiminin vücutta düzensiz bir şekilde görülmesi sebebiyle sürecin doğru yönetilmesi çok önemlidir.

Lipödemli danışanların genel sağlık durumlarını iyileştirmek ve belirtilerini azaltabilmek için dengeli beslenmenin önemi çok büyüktür. Besleyici ve düşük kalorili bir diyet uygulamak, Omega-3 yağ asitleri ve lif oranı yüksek besinler tercih etmek oldukça önemlidir. 

Lipödemde zayıflama sürecinde tuz şeker alımının azaltılması, metabolizmayı desteklemek için gün için de sık ve az beslenmek, düzenli egzersiz yapılması gibi detaylara dikkat edilmesi de büyük önem arz etmektedir. Dyt. Mehtap Yakut kişiye özel programlar hazırlayarak sürecin oldukça sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. 

Lipödem Diyeti Nasıl Yapılır? 

Lipödem diyeti, bireysel değerlendirme yapıldıktan sonra danışanın sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değerlendirildikten sonra Dyt. Mehtap Yakut tarafından kişiye özel bir beslenme planı oluşturularak yapılır. Beslenme stratejileri ve kişiye özel programlar ile desteklenen danışanların genel sağlık yönetimine özen göstermesi de oldukça önemlidir.  

Süreç içerisinde Mehtap Yakut’un danışanla sürekli iletişim halinde olması, beslenme ve yaşam tarzında yapılması gereken değişiklikleri anlatarak bilgilendirmesi ise kişinin yaşam düzeninde düzenlemeler yapmasını kolaylaştırmaktadır.

Lipödem Olanlar Ne Yememeli? 

Lipödem beslenmesi, mutlaka kişiye özel planlanması gereken bir durumdur. Fakat özellikle hazır yemekler ve konserveler gibi aşırı tuz içeren gıdalardan uzak durulması oldukça önemlidir.

Aynı zamanda şekerli yiyeceklerde iltihaplanmayı arttırabileceğinden tüketilmemesi gereken besinler arasında yer alır.  

Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve işlenmiş tahıllarda yüksek glisemik indeksli gıdalar olarak bilinmektedir. Bu nedenle lipödem sürecinde tüketilmemesi ve tam tahıllı yiyecekler tercih edilmesi çok daha uygun olacaktır. 

Lipödemde Beslenme Düzeni Nasıl Hazırlanmalıdır? 

Kişiye özel bir program belirlenmesi ve Lipödemde beslenme düzeni oluşturulması çok önemlidir. Dyt. Mehtap Yakut tarafından hazırlanan kişiye özel programlar içerisinde danışanın genel sağlık durumunun iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Danışanın beslenme düzeni ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda eğitilmesi ise en önemli adımdır. Danışanın düzenli takip edilmesi, beslenme programının egzersiz ile desteklenmesi, düşük kalorili gıdalara teşvik edilmesi gibi adımların yanı sıra tuz ve şeker tüketiminin sınırlandırılması sağlanmaktadır.

Dengeli Beslenme  

Lipödem beslenmesi, semptomların yönetimi ve genel sağlık durumu açısından dengeli ve kontrollü olmalıdır. Süreç içerisinde vitamin ve mineral açısından zengin, ödem tutmaya engel olan gıdalar beslenme uzmanının kontrolünde tüketilmelidir.

Anti-Enflamatuar Yiyecekler Tüketme  

Özellikle lipödem hastaları açısından anti-inflamatuar gıdalar tüketmek semptomların yönetimi ve genel sağlık durumunun yönetilmesi açısından oldukça önemlidir.

Bu tür yiyecekler vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için enerji seviyesinin yükselmesini de sağlamaktadır. İltihaplanmanın azalması için tercih edilen besinler metabolizmayı hızlanmaya da destek olmaktadır.

Tuz Alımını Azaltma  

Lipödem hastaları için tuz tüketimi mutlaka genel sağlık durumunun iyileştirilmesi için sınırlandırılmalıdır. İltihaplanmanın azaltılması, kan basıncının düzenlenmesi, şişkinliğin azaltılması ve sıvı tutulmasını azaltma gibi yöntemlerle şişkinlik ve ağrı da dengede tutulabilmektedir.  

Hidrasyon  

Yeterli su içilmesi ve sıvı tüketimi hidrasyonu ifade eder. Genel sağlık durumunun korunması ve sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Yeterli miktarda sıvı alınması; ödemin hafiflemesine, toksinlerin atılmasına ve kilo verme sürecine destek olacaktır.

Egzersiz  

Bacakta lipödem oluşumunu önleyebilmek ve kan dolaşımını iyileştirebilmek için egzersiz yapılması oldukça önemlidir. Şişkinliğin azaltılmasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olacak uygun egzersizler diyet ve beslenme düzeni ile etkisini gösterebilmektedir.

Kilo kontrolünün sağlanması ve metabolizmanın desteklenebilmesi için mutlaka diyet ile birlikte egzersiz de yapılması gereklidir.

Stres Yönetimi  

Lipödem hastaları için stres yönetimi oldukça önemlidir. Stres vücutta iltihaplanmanın artmasına sebep olabileceği gibi sıvı tutulmasının azalmasına da sebep olabilir. Stres yönetimi sayesinde metabolizmanın düzenlenmesi ve ağrının azaltılması da sağlanabilir.  

Lipödem Hakkında Sıkça Sorulan Sorular  

Lipödem hastalarının süreç yönetimi sağlayabilmek için detaylı bilgiye sahip olmaları oldukça önemlidir. Süreçle ilgili sıkça sorulan sorular ise şu şekilde belirtilebilmektedir; 

Lipödeme Yürüyüş İyi Gelir Mi? 

Evet, lipödem hastaları için yürüyüş faydalı olabilecek bir egzersizdir. Kan dolaşımını iyileştirmek ve sıvı atılımını desteklemek için düzenli yürüyüş yapılmalıdır. 

Lipödemde Basenler Erir Mi? 

Lipödemde basenlerin erimesi tedavi yöntemleri ve kişinin genetik özelliklerine bağlı olarak iyileşme gösterirr. Kişisel programa uygun hareket edilir ve belirlenen beslenme programına uyum sağlanırsa basenlerde küçülme gözle görülür bir şekilde ortaya çıkacaktır.  

Lipödemde Süt ve Süt Ürünleri Tüketilir Mi? 

Lipödemde süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi bireysel tolerans göz önünde bulundurularak ve diyet gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Laktoz toleransı olan kişiler sindirim problemi yaşayacağından kişiye özel beslenme programı hazırlanması çok önemlidir.